Teorija 8. razred športi

Odbojka

Igrišče je pravokotnik v izmeri 18 x 9 m (2x 9x9m).  Višina mreže je 2,43 m za moške in 2,24 za ženske. V osnovni šoli je višina za starejše dečke 2,20 m, za starejše deklice 2,10 m, za mlajše dečke in deklice pa 2,10 m. Višina se meri na sredini igrišča z merilno palico.

V ekipi je lahko največ 12 igralcev (6 v polju in 6 rezervnih), na igrišču pa ima vsak določeno svojo cono (npr.: v coni 1 stoji igralec, ki je na servisu,…).

Na tekmi zmaga tista ekipa, ki dobi tri (ali dva) niza. V primeru neodločenega izida 2:2 v nizih, se igra odločilni 5. niz.

Niz dobi tista ekipa, ki prva doseže 25 točk z najmanj 2 točkama prednosti. V primeru neodločenega izida se igra nadaljuje, dokler katera od ekip ne doseže prednosti dveh točk. V odločilnem, 5. (ali 3.) nizu se igra do 15. točke. V primeru izenačenja na 14:14 se igra nadaljuje, dokler ni dosežena prednost dveh točk.

Žoga je v igrišču, kadar se dotakne tal igrišča vključno z mejnimi črtami.

Ko je žoga v igri, se je je dovoljeno dotakniti s katerim koli delom telesa.

Začetni udarec (servis) je dejanje, s katerim se pošlje žogo v igro.

V trenutku serviranja ali odriva za servis v skoku se izvajalec servisa ne sme dotakniti igrišča (vključno z zadnjo črto). Vsi njegovi soigralci morajo biti v času servisa v polju.

Igralec, ki servira, mora udariti žogo v 8 sekundah po pisku prvega sodnika. Žogo je treba udariti z dlanjo ali katerim koli delom ene roke. Servis, ki je bil izveden pred sodnikovim piskom se razveljavi in ponovi.

Osnovni elementi

   SPODNJI  ODBOJ
   ZGORNJI SERVIS
   SPODNJI SERVIS
   ZGORNJI ODBOJ

Sodniški znaki

 

AVT

 

ZNAK ZA ZAČETNI UDAREC

 

DVA DOTIKA

Košarka

Moštvo sestavlja 12 igralcev. Pet igralcev je na igrišču, pet je rezervnih, ki lahko kadarkoli vstopijo v igro kot menjave.
TOČKOVANJE
Zadetek je dosežen, kadar gre žoga od zgoraj skozi obroč ali ostane v njem. Zadetek iz igre je vreden dve točki (kadar vrže igralec na koš iz polja dveh točk) ali tri točke (kadar vrže igralec na koš iz polja treh točk), iz prostih metov pa eno točko.

PREKRŠKI

Prekrški so kršitve pravil igre, ki se nanašajo na:  časovne omejitve, in na gibanja z žogo (korakanje,  dvojno vodenje, nošena žoga, nepravilno igranje z nogo).  Kaznujemo jih z odvzemom žoge. Po prekršku nadaljuje igro nasprotno moštvo.

NAPAKE

Napake so kršitve pravil igre, ki so posledica telesnega dotika z nasprotnikom ali nešportnega obnašanja. Kaznujemo jih z odvzemom žogez enim ali dvema prostima metoma in/ali z žogo s strani. Poznamo osebno napako, nešportno napako, tehnično napako, izključitev in obojestransko napako.

SLIKE

OSEBNA NAPAKA
DVOJNO VODENJE
KORAKI
PIVOTIRANJE
 VODENJE Z MENJAVO ROK

Rokomet

Ekipo praviloma sestavlja 12 igralcev (10 igralcev in 2 vratarja). Na igrišču je lahko naenkrat samo šest igralcev in vratar (ima drugačen dres od soigralcev). Če zapusti vratarjev prostor z žogo, dosodi sodnik prosti met za nasprotno ekipo, če pa se z žogo vrača iz polja v vratarjev prostor, dosodi sodnik najstrožjo kazen.

OSNOVNA PRAVILA

Igralcem je dovoljeno, da se žoge dotaknejo z vsemi deli telesa, razen z nogo pod koleni. Ko igralec stoji na mestu, lahko žogo drži največ tri sekunde. Ne da bi žogo odbil od tal, lahko učenec igralec napravi največ tri korake.

Prepovedano je žogo predati soigralcu iz roke v roko, ne da bi ob tem učenec izgubil stik z žogo.

Zadetek je dosežen, ko cela žoga preide črto v vratih.

Prosti met se izvaja na mestu kjer je bil storjen prekršek. Vsi nasprotni igralci morajo biti oddaljeni od izvajalca najmanj 3 metre. (Zato se)  Če so bila pravila kršena v kazenskem prostoru in je prosti met v korist ekipe, ki je v napadu, se izvaja prosti met z roba kazenskega prostora (devetmetrovka) v višini mesta, kjer je bil storjen prekršek.

Najstrožja kazen (sedemmetrovka) se dosodi:
– zaradi nepravilnega oviranja napadalca v jasni situaciji za dosego zadetka po vsem igrišču;
– kadar se vratar z žogo vrne v vratarjev prostor;
– zaradi vstopanja obrambnega igralca v vratarjev prostor z namero pridobiti si prednost pred napadalcem, ki je v jasni situaciji za dosego zadetka;
– zaradi namernega vračanja žoge lastnemu vratarju v vratarjev prostor.

VRATARJEV MET

PRESTOP /

VSTOP V VRATARJEV PROSTOR

UDARJANJE IGRALCA
DOSEŽEN ZADETEK