Bronasta kolajna

TEORIJA 4.RAZRED

 1. OPREMA ZA IZLETE

Ko se odpravljamo na izlet je zelo pomembno, da izberemo pravilno opremo. S tem zagotovimo, da je naš izlet varen, pa še dobro se bomo počutili.

Najpomembnejši del opreme so čevlji. Ti morajo biti udobni in ravno prav veliki, po možnosti z gumijastim podplatom. Najboljši so visoki čevlji, da se oprimejo gležnjev in jih utrdijo.

Pomemben del opreme so še: nogavice, hlače, ki naj bi bile dolge, da nas ščitijo pred praskami in klopi, nahrbtnik, jopica, vetrovka, pokrivalo in rezervna majica. Pozimi je priporočljivo imeti tudi rokavice in volneno kapo.

Hrana: sadje, sok, sendvič, pecivo, čokolada…

Druge drobne stvari: plastična vrečka (za smeti), obliži, pršilo proti insektom, toaletni papir, …

2. ZAŠČITA PRED KLOPI

Nekaj o klopu (klopni meningitis, borelioza)

Samozaščita pred klopi – pred, na in po izletu.

Pred izletom: svetlejša oblačila, oblačila z dolgimi rokavi in dolge hlače, mazanje z zaščitnimi sredstvi.

Na izletu:  večkrat preglejmo oblačila, držimo se poti in ne stikamo po praproti in podrastju. Večkrat se poškropimo z zaščitnim sredstvom.

Po izletu: takoj po izletu se temeljito okopamo in se še enkrat pregledamo. Vsa oblačila, ki smo jih imeli v gozdu je treba oprati.

Če se v obdobju treh tednov po izletu v naravo počutimo slabo ali odkrijemo rdečkasto liso na koži, je treba takoj k zdravniku.

3. KAKO VARUJEMO NARAVO?

Narava je naše največje bogastvo. Naravnih lepot in znamenitosti ne smemo uničevati. Za ohranjanje narave skrbijo država s svojimi zakoni in različna združenja varstvenikov narave in okolja. Seveda pa morajo imeti kulturen odnos do narave vsi ljudje, ki hodijo v naravo.

Kaj pomeni kulturen odnos do narave:

  • ne onesnažujem narave (ne odmetavamo odpadkov, smeti za seboj pospravimo)
  • v naravi ničesar ne poškodujemo in uničimo (ne hodimo po nepokošeni travnikih in posejanih njivah, ne trgamo cvetja, ne lomimo drevesnih vej in podrastja, ne brcamo gob, ki so hrana nekaterim gozdnim živalim, v gozdu ne kurimo ognja, ker je to z zakonom prepovedano.Vse kar vidimo v naravi, naj za nami ostane tako, kot je bilo).
  • obnašamo se naravi primerno (ne povzročamo hrupa, ker s tem plašimo živali, ki tam prebivajo, radioin mobilni telefon ne sodita v naravo, v naselju ne dražimo psov in ne plašimo drugih živali, kače so del narave, zato jih ne pobijamo, obnašamo se spoštljivo do domačinov, ki jih srečamo).